Home / Guide / Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Disclaimer: We may earn affiliate commissions if you decide to purchase through our link. Learn more.

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 24.04.2018 - Skrevet av Henrik Jørgensen

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Stadig flere blir utsatt for ID-tyveri, en kriminalitet som koster uheldige nordmenn millioner av kroner hvert år. I nyhetene ser vi hyppige innslag om ulike datainnbrudd, datatyverier og identitetstyverier. Slike saker kan være vanskelige å løse.

Men det finnes enkle forhåndsregler du kan ta for å minimere risikoen for at du skal bli utsatt for et ID-tyveri. I denne artikkelen finner du nyttige tips om hvordan du best sikrer deg mot ID-tyverier.

Myter om ID-tyverier

ID-tyverier er heldigvis sjeldne i Norge

Dette er langt fra sannheten. NorSIS sin rapport fra 2015 viser at så mange som 156 000 nordmenn ble utsatt for identitetstyveri bare i 2014-2015. Det er ingen ting som tilsier at dette tallet vil synke i årene som kommer, da kriminelle finner nye metoder å tilrøve seg folks identiteter.

ID-tyverier er enkle å oppdage

Dette er heller ikke sant. Det kan ta uker og flere måneder før ID-tyverier blir oppdaget. Innen du mottar et inkassokrav fra en av kreditorene, kan ID-tyven ha rukket å kjøpe varer g tjenester for flere hundre tusen kroner andre steder.

ID-tyverier rammer kun de som er uforsiktige på nettet

Dette stemmer heller ikke, selv om du selvfølgelig er et lettere offer hvis du for eksempel legger igjen sensitiv informasjon på usikre nettsteder. Det lønner seg heller ikke å bruke det samme passordet flere steder. Her er det mange som synder av ren latskap. Du kan også bli utsatt for ID-tyveri hvis du kaster sensitive papirer i søpla.

Hva er ID-tyveri?

Den mest vanlige formen for ID-tyveri er at kriminelle stjeler personinformasjonen din for å bruke den til økonomisk vinning. Da kan de for eksempel ta opp lån, skaffe seg kredittkort og kjøpe ulike varer og tjenester – alt dette i ditt navn.

Men et tyveri av din personlige identitet kan få enda større konsekvenser enn rent økonomiske. Når en ID-tyv bruker personnummeret ditt til andre ting enn bare pengesvindel, kan dette føre til forfalskede legejournaler, sensitive arbeidspapirer på avveie og kriminelt rulleblad. Slike saker kan være vanskelige å oppdage.

Uansett er det viktig at du kontakter politiet straks du mistenker at du er utsatt for et ID-tyveri.

Hvordan skjer ID-tyveri?

ID-tyveri kan skje på flere måter, og de som begår slik kriminalitet blir som nevnt stadig mer kreative når det gjelder metoder. 

Datainnbrudd

Hvis et selskap blir utsatt for datakriminalitet vil mye informasjon lekke ut og bli tilgjengelig for nettkriminelle. Datainnbrudd er spesielt kritisk for selskaper som sitter på mange personopplysninger. Her kan opplysningene om deg bli lekket sammen med tusenvis av andre.

Skumlesing

Skumlesing av konto er når en kriminell stjeler kortinformasjonen din. Dette skjer som oftest i minibanker, hvor tyven på en eller annen måte leser av kortnummeret og PIN-koden din.

Frastjålet bankkort

Det betegnes også som ID-tyveri hvis du blir frastjålet bankkortet ditt og tyven bruker det til å ta ut penger, eller kjøpe varer og tjenester. Dette kan enkelt unngås ved å sørge for sikker oppbevaring av bankkortet ditt.

Phishing

Phishing, også omtalt som nettfiske, er en type datakriminalitet som har økt kraftig de siste årene. Her skaffer de kriminelle seg informasjon ved å sende deg falske e-poster som ber deg oppgi sensitiv informasjon. Her gjelder det å bruke sunn fornuft. 

Hacking

Ved hacking stjeler kriminelle opplysninger mens du er logget inn på et sikkert nettsted, som for eksempel nettbanken din. Dette kan være vanskelig å oppdage, da du ikke merker at noen stjeler informasjonen din.

Uautorisert bruk

Det betegnes også som ID-tyveri hvis et familiemedlem eller en venn bruker bankkortet ditt uten lov til å kjøpe varer eller tjenester.

Tyveri av sensitive papirer

Hvis noen for eksempel stjeler skattepapirene dine, finner de mye informasjon som kan brukes til økonomisk vinning. Sørg derfor for å oppbevare slike papirer på et trygt og sikkert sted.

Papirer i søppelkassen

Vær nøye med å ikke kaste sensitive papirer i søppelkassen ute. Dette gjelder også utgåtte bankkort, som bør klippes opp i mange små biter og kastes hver for seg slik at de ikke kan settes sammen igjen.

Hvordan forebygge ID-tyveri?

Selv om du aldri kan være helt trygg på å ikke bli utsatt for et ID-tyveri, finnes det noen enkle forhåndsregler som du kan ta for å minimere risikoen. På samme måte som lommetyver alltid er på jakt etter de mest lettlurte ofrene, leter datakriminelle også etter de som ikke passer godt nok på informasjonen sin.

Sørg for å aldri gi fra deg kortinformasjonen din, selv ikke til familiemedlemmer. PIN-koden bør du beskytte ekstra godt, slik at ingen andre ser den. Det kan også være lurt å kun logge deg inn i nettbanken via sikre trådløse nettverk. Aldri gå inn i nettbanken fra åpne wifi-nettverk. Da blir du i så fall et enkelt bytte.

Det er også viktig å huske at ingen banker eller finansinstitusjoner ringer for å be deg om å oppgi kontoinformasjon. Hvis du får en slik telefon, bør du notere telefonnummeret og kontakte politiet så raskt som mulig.

Personnummeret ditt er på mange måter identiteten din. Pass derfor like godt på dette som på PIN-koden din. Husk også å aldri lagre personnummer og PIN-koder på mobiltelefonen din. I tillegg bør du uansett alltid ha en kode på mobiltelfonen din.

Du bør også sørge for å installere antivirus-programmer på datamaskinen din. Selv om et godt antivirus-program kan koste en liten pengesum, er dette en billig forsikring mot hva som eventuelt kan skje ved et ID-tyveri.

Hvordan oppdage ID-tyveri?

Følg godt med på kontoen din. Ved ukjente transaksjoner eller andre kontobevegelser du ikke gjenkjenner, bør du ta kontakt med banken. Alle bevegelser du ikke gjenkjenner på kontoen din kan være et tegn på ID-tyveri.

Hvis du har søkt om et lån eller kredittkort og ikke mottar noen informasjon i posten, bør du følge godt med, da disse papirene kan ha kommet på avveie og havnet i feil hender. Du bør også følge med på kredittscoren din. Store endringer i denne kan være et faresignal.

Det kan også være lurt å sette opp en varslingstjeneste på SMS, for eksempel at du mottar en beskjed hver gang du bruker mer enn 2000 kroner på et kredittkort. 

Følge også godt med på all informasjon fra banken din, og ta kontakt med dem øyeblikkelig hvis du mener noe er som det ikke bør være.

Hva gjør jeg hvis jeg oppdager ID-tyveri?

Det første du bør gjøre er å kontakte banken din for å få en klarhet i hva som har skjedd. Hvis dere oppdager ID-tyveri, kan banken sperre alle kontoer før du kontakter politiet. Få all nødvendig informasjon fra banken og ta dette med til politiet.

Det kan også lønne seg å ta kontakt med alle selskaper som du har et økonomisk forhold til, for å informere om hva som har skjedd. Dette gjelder også nettbutikker hvor du er registrert som kunde. 

Forsikring mot ID-tyverier

Den aller beste måten å forsikre deg mot ID-tyveri er å ha en egen ID-tyveriforsikring hos et forsikringsselskap. Når du er forsikret hos et forsikringsselskap får du god hjelp hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for et ID-tyveri.

De fleste forsikringsselskapene i Norge tilbyr egne forsikringer mot ID-tyveri. Her er noen eksempler.

If 

Velger du innboforsikring Super hos If, dekker selskapet opptil 100 000 kroner i juridisk bistand ved et ID-tyveri.

Gjensidige

Forsikringen Innbo Pluss fra Gjensidige inkluderer forsikring mot ID-tyveri. Gjensidige dekker de økonomiske utgiftene i forbindelse med ID-tyveriet.

Tryg

Er du medlem i fordelsprogrammet Tryg Pluss får du god hjelp ved ID-tyveri.

MySafety

Dette er et sikkerhetsselskap som er spesialister på personlig sikkerhet. De selger ID-tyveriforsikring som dekker 100 000 kroner i juridisk bistand.

i tillegg kan du få mye hjelp av NorSIS og Datatilsynet når det gjelder ID-tyverier, selv om ingen av dem tilbyr forsikring mot ID-tyverier.

Kredittkort med ID-tyveriforsikring

Ettersom ID-tyveri som oftest skjer på nettet og da særlig i forbindelse med netthandel, er det flere kredittkortselskaper som tilbyr ID-tyveriforsikring inkludert i kredittkortet. Noen eksempler på dette er kredittkort fra Bank Norwegian, Komplett Bank og Gebyrfri Visa fra Santander.

Relaterte Artikler

Slik klager du til banken

Slik klager du til banken

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Som regel går banktjenestene knirkefritt nærmest av seg selv. Det aller meste går i tillegg automatisk i nettbanken. Men banker kan også gjøre feil, og det er fort gjort å føle seg liten og maktesløs…

Refinansiering av gjeld

Refinansiering av gjeld

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Du kan spare mange penger på refinansiering av gjeld. Når du refinansierer sletter du gjeld ved å ta opp ny gjeld med bedre vilkår og betingelser enn du hadde. Avhengig av hvor stor gjelden din er, ka…

Slik opprettholder du en god kredittrating

Slik opprettholder du en god kredittrating

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Det kan være lurt å vite hvordan du administrerer din egen kredittrating på best mulig måte. Kredittvurderingen du får er en viktig faktor med tanke på dine muligheter til å få boliglån, kredittkort e…