Home / Guide / Slik opprettholder du en god kredittrating

Disclaimer: We may earn affiliate commissions if you decide to purchase through our link. Learn more.

Slik opprettholder du en god kredittrating - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 24.04.2018 - Skrevet av Henrik Jørgensen

Slik opprettholder du en god kredittrating

Det kan være lurt å vite hvordan du administrerer din egen kredittrating på best mulig måte. Kredittvurderingen du får er en viktig faktor med tanke på dine muligheter til å få boliglån, kredittkort eller forbrukslån. I tillegg påvirker kredittvurderingen din også forsikringene dine og evnen til å leie en bolig.

Den vanlige mannen i gata aner som regel lite om sin egen kredittscore. Det kan imidlertid lønne seg å holde seg oppdatert på kredittscoren din, da den blant annet ligger til grunn for hvilken rente du blir tilbudt når du tar opp et lån.

Du har innvirkning på kredittvurderingen din

Mange tror de ikke har noen innvirkning på sin egen kredittvurdering. Dette stemmer imidlertid ikke. Det er helt opp til deg hvordan din kredittvurdering blir, da den er basert på din personlige økonomi. Det er derfor du bør sette deg inn i hvordan kredittscoren din fungerer, slik at du kan kontrollere den selv.

Påvirker din samboers kreddittscore din egen?

Nei, selv om din samboer eller ektefelle skulle ha en lav kredittscore, har det ingen innvirkning på din kredittscore. Men hvis dere tar opp felles gjeld sammen, vil begges kredittscore ligge til grunn for den samlede kredittvurderingen.

Slik beregnes din kredittscore

Din kredittscore er en poengberegning som sier noe om sjansene dine er for å få innvilget kreditt. Banker og finansinstitusjoner bruker denne poengberegningen når de vurderer søknader om lån og kredittkort. Skalaen går som regel fra 0 til 100 poeng.

Det er imidlertid flere faktorer som spiller inn når kredittscoren din beregnes. Ingen av kredittopplysningsbyråene ønsker å fortelle helt konkret hvordan beregningen gjøres, men vi vet at for eksempel disse faktorene spiller en viktig rolle i beregningen:

  • Eventuelle betalingsanmerkninger
  • Hyppige adresseendringer
  • Stor variasjon i inntekt fra år til år
  • Din alder
  • Din faste inntekt
  • Om du er ansatt eller selvstendig næringsdrivende

Noen av kredittopplysningsbyråene sier de beregner risikoen for at du vil få en betalingsanmerkning de neste 12 månedene når de beregner din kredittscore. Det som imidlertid er litt merkelig er at det ikke nødvendigvis deg og din økonomi som legges til grunn i beregningen, men mange tusen andre forbrukere på din alder samlet. Jo lavere kredittscoren din er, desto høyere er sannsynligheten for at du vil få en betalingsanmerkning.

Ulike retningslinjer 

De forskjellige bankene og finansinstitusjonene har ulike retningslinjer når det kommer til kredittvurdering. Mens noen for eksempel ikke gir kreditt til folk med en betalingsanmerkning selv om kredittscoren er høy, velger andre å innvilge kreditt også til folk med lav kredittscore.

Kredittkort

Din kredittscore avgjør først og fremst om du blir innvilget kreditt i utgangspunktet, men den spiller også en stor rolle i hvor mye kreditt du blir innvilget, altså hvor stor kredittrammen din blir. Hovedregelen er at du ikke vil bli innvilget kreditt hvis du har betalingsanmerkninger registrert på deg eller en pågående inkassosak.

Forbrukslån

Forbrukslån er den formen for innvilget kreditt som har den høyeste kredittrammen. Du kan få innvilget et forbrukslån opptil 500 000 kroner i Norge. På samme måte som når du søker om et kredittkort, er det kredittscoren din som avgjør hvor høyt forbrukslån du kan få innvilget. Hvis du har en lav kredittscore, men likevel får tilbudt om et forbrukslån på flere hundre tusen kroner vil renten mest trolig være mye høyere enn den hadde vært hvis kredittscoren din var høyere. Du stiller derfor alltid sterkere med en høy kredittscore.

Slik forbedrer du kredittscoren din

Det første du bør gjøre hvis du ønsker å forbedre kredittscoren din er å rydde opp i ubetalt gjeld. Dette gjelder særlig hvis du har en betalingsanmerkning eller en pågående inkassosak. Få det ut av verden så raskt det lar seg gjøre. Dette er noe du må gjøre uansett. Det tar som regel tid før en inkassosak blir til en betalingsanmerkning, så jo raskere du klarer å betale den utestående gjelden, desto mindre er sjansene for at det blir registrert en betalingsanmerkning på deg. Får du først en betalingsanmerkning, vil den ikke bli slettet før gjelden er gjort opp.

Hvis du har en stabil inntekt og bor på den samme adressen over tid, vil kredittscoren din øke. Har du planer om å skifte jobb, så vil det med andre ord lønne seg å søke om et kredittkort eller et forbrukslån i forkant av jobbskiftet i stedet for i etterkant, selv om du vet at inntekten din vil holde seg stabil også etter at du har skiftet jobb. Enhver endring i inntekt vil ha betydning på kredittscoren din.

Det samme gjelder hvis du har planer om å flytte. Bytter du adresse ofte, vil dette ha en negativ innvirkning på kredittscoren din.

Alderen din får du selvsagt ikke gjort noe med, men hvis du er ung og søker om kredittkort eller forbrukslån kan det vær lurt å kompensere i de andre faktorene for beregning av din kredittscore.

Kredittscoren din oppdateres én gang i året

Selv om analysemodellen for beregning av din kredittscore er under kontinuerlig oppdatering, tar den utgangspunkt i dine likningstall. Dermed oppdateres den én gang per år. Hvis det blir innført et gjeldsregister i Norge, som det er snakk om, vil selvfølgelig også dette legges til grunn i beregningen.

Det at kredittscoren din oppdateres kun én gang per år kan være frustrerende hvis du for eksempel har ryddet opp i en betalingsanmerkning eller betalt en inkassosak. Det vil da ikke ha noen innvirkning på din kredittscore før neste års likning er klar.

Slik sjekker du din egen kredittscore

Du har krav på å få vite sin kredittscore hos de ulike kredittopplysningsbyråene. Selv om de fleste av dem tar betalt for disse opplysningene i sine nettbaserte løsninger, har du egentlig krav på å få disse opplysningene gratis tilsendt til din folkeregistrerte adresse. Hos Experian, som sammen med Bisnode er blant de største kredittopplysningsbyråene i Norge, kan du nå registrere deg som portalbruker og dermed enkelt hente ut informasjonen om deg ved hjelp av BankID.

Relaterte Artikler

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Stadig flere blir utsatt for ID-tyveri, en kriminalitet som koster uheldige nordmenn millioner av kroner hvert år. I nyhetene ser vi hyppige innslag om ulike datainnbrudd, datatyverier og identitetsty…

Slik klager du til banken

Slik klager du til banken

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Som regel går banktjenestene knirkefritt nærmest av seg selv. Det aller meste går i tillegg automatisk i nettbanken. Men banker kan også gjøre feil, og det er fort gjort å føle seg liten og maktesløs…

Refinansiering av gjeld

Refinansiering av gjeld

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Du kan spare mange penger på refinansiering av gjeld. Når du refinansierer sletter du gjeld ved å ta opp ny gjeld med bedre vilkår og betingelser enn du hadde. Avhengig av hvor stor gjelden din er, ka…