Home / Guide / Refinansiering av gjeld

Disclaimer: We may earn affiliate commissions if you decide to purchase through our link. Learn more.

Refinansiering av gjeld - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 24.04.2018 - Skrevet av Henrik Jørgensen

Refinansiering av gjeld

Du kan spare mange penger på refinansiering av gjeld. Når du refinansierer sletter du gjeld ved å ta opp ny gjeld med bedre vilkår og betingelser enn du hadde. Avhengig av hvor stor gjelden din er, kan en refinansiering spare deg for tusenvis av kroner i året.

Du kan refinansiere med og uten sikkerhet. Det å refinansiere med sikkerhet er for eksempel å forhandle med banken din om å øke det eksisterende boliglånet ditt for å bake inn annen gjeld. Dersom du har hatt boliglånet ditt noen år er sjansene store for at boligen har økt i verdi. Dermed vil boliglånet ditt utgjøre en mindre andel av totalverdien enn det gjorde da du tok opp lånet.

Et alternativ er også å flytte hele boliglånet til en annen bank som tilbyr bedre vilkår og betingelser.

Refinansiere uten sikkerhet

Det å refinansiere uten sikkerhet er å ta opp et lån uten sikkerhet, altså et forbrukslån for å betale ned annen gjeld. Dette kan fort lønne seg hvis du for eksempel har flere kredittkort og kanskje en handlekonto eller to som du gjerne skulle blitt kvitt. For selv om den effektive renten på forbrukslån er langt høyere enn et lån med sikkerhet i bolig eller bil, er den likevel langt lavere enn renten på kredittkort og handlekontoløsninger. Flere av tilbyderne av forbrukslån tilbyr noe de kaller refinansieringslån nettopp til dette formålet.

Ved å samle flere smålån og kredittkort i ett refinansieringslån får du dermed en lavere rente på gjelden. I tillegg unngår du å betale flere unødvendige gebyrer når du reduserer antall kreditorer.

Det vil alltid lønne seg å sammenligne flere tilbydere

Hvis du har planer om å refinansiere, bør du aldri kaste deg over det første og beste lånetilbudet du får. Du vil alltid tjene på å hente inn flere tilbud før du bestemmer deg. Det er mange som tilbyr forbrukslån på det norske markedet. Derfor er også konkurransen om lånekundene stor. Dette kan du bruke til din fordel.

Det første du bør gjøre er å skaffe deg en fullstendig oversikt over betingelsene på den eksisterende gjelden din som du ønsker å refinansiere. Så kan det lønne seg å bruke en gratis sammenligningstjeneste av forbrukslån eller en anbudsside for å hente inn tilbud fra flere tilbydere. Se spesielt etter disse faktorene før du bestemmer deg:

  • Effektiv rente på lånet (nominell rente + alle gebyrer)
  • Totalkostnadene på lånet
  • Vilkår og betingelser
  • Eventuelle ekstrakostnader

En refinansiering av gjeld vil kun lønne seg dersom det blir billigere for deg. Hvis du for eksempel ønsker å refinansiere boliglånet ditt, merker du kanskje ikke store forskjellen på de månedlige utgiftene. Men en liten rentenedgang, kan spare deg for veldig mange tusen kroner på de totale lånekostnadene.

Du vil merke en anda større forskjell hvis du refinansierer kredittkortgjeld eller andre smålån med et forbrukslån. Hvis du for eksempel skylder 100 000 over 5 år kan du spare over 20 000 kroner på de totale lånekostnadene ved å få en lavere rente.

Derfor bør du bruke en anbudsside når du søker om lån

En anbudsside eller en sammenligningstjeneste for forbrukslån er gratis for deg som søker, da de tjener penger ved å få en liten cut når de henter inn låntakere for de ulike bankene. 

Det å bruke en anbudsside sparer deg først og fremst for mye tid, da det kan være tidkrevende å hente inn lånetilbud fra flere banker eller finansinstitusjoner. Du er dessuten garantert å få de samme vilkår og betingelser når du bruker en anbudsside som du ville fått ved å kontakte hver enkelt bank direkte.

Du skriver én søknad som anbudssiden videresender til flere banker, noen ganger opptil 15 samtidig. Tilbake får du en oversiktlig liste over de bankene som ønsker å tilby deg et lån. Dermed kan du sammenligne lånetilbudene i ro og mak før du bestemmer deg. Alle lånetilbudene du mottar er helt uforpliktende, og som regel har de en varighet på 30 dager.

Ikke bruk refinansiering til mer lån

Det er viktig å huske på at du ikke har noe mindre gjeld etter å ha refinansiert annen gjeld. Du har bare flyttet gjelden fra et sted til et annet for å få en litt romsligere økonomi. Hvis du refinansierer med tanke på å sitte igjen med litt ekstra, er det eneste du har gjort å øke gjelden din. Dermed kan du raskt havne i samme situasjon som du var i da du bestemte deg for å refinansiere for å spare penger.

Betal ned ekstra på lånet når du kan

Jo raskere du klarer å nedbetale gjelden din, desto mer penger vil du spare. Derfor vil det alltid lønne seg å betale ned ekstra på lånet de gangene du har mulighet til det. For eksempel hvis du får igjen skattepenger, eller når feriepengene kommer til sommeren. Vi vet det kan være vanskelig, men det vil lønne seg for det.

Relaterte Artikler

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Stadig flere blir utsatt for ID-tyveri, en kriminalitet som koster uheldige nordmenn millioner av kroner hvert år. I nyhetene ser vi hyppige innslag om ulike datainnbrudd, datatyverier og identitetsty…

Slik klager du til banken

Slik klager du til banken

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Som regel går banktjenestene knirkefritt nærmest av seg selv. Det aller meste går i tillegg automatisk i nettbanken. Men banker kan også gjøre feil, og det er fort gjort å føle seg liten og maktesløs…

Slik opprettholder du en god kredittrating

Slik opprettholder du en god kredittrating

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Det kan være lurt å vite hvordan du administrerer din egen kredittrating på best mulig måte. Kredittvurderingen du får er en viktig faktor med tanke på dine muligheter til å få boliglån, kredittkort e…