Lurt å betale ned forbrukslånet raskere - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 14.04.2018 – Skrevet av Reza Shojaei

Lurt å betale ned forbrukslånet raskere

/5

Hvis du har muligheten, vil det alltid lønne seg å betale ned forbrukslånet raskere enn det som står oppgitt i nedbetalingsplanen. 

Når du tar opp et forbrukslån, vil du sammen med lånet få en detaljert nedbetalingsplan hvor alle avdragene på lånet står oppført helt til lånet er nedbetalt. Som regel er beløpet du betaler hver måned likt, som med et annuitetslån. De aller fleste forbrukslån er annuitetslån.

Men din personlige økonomi kan forandre seg i løpet av kort tid. Kanskje får du en ny og bedre betalt jobb, eller kanskje du arver penger eller tjener litt ekstra på salg av bolig. Da vil det alltid være fordelaktig å betale ned forbrukslånet raskere. Dette kan du når som helst gjøre hvis du har muligheten til det.

Finansavtaleloven gir deg retten til raskere nedbetaling

Paragraf 53 i Finansavtaleloven sier svart på hvitt at kredittkunder har rett til å tilbakebetale kreditten helt eller delvis før avtalt forfallstid. Det skal heller ikke koste deg noe ekstra i form av renter eller gebyrer å betale ned lånet ditt før tiden. Det å betale ned gjeld er en god investering i egen økonomi.

Rentefradrag på gjeldsrenter

Du får skattefordeler ved å ha gjeld, i form av rentefradrag på på rentene du har betalt på lånet ditt. I skatteåret 2017 får du 24 % skattefradrag på alle fradragsberettigete gjeldsrenter. Det betyr at hvis du for eksempel har betalt 20 000 i renter, kan du trekke fra 4 800 kroner på skatten.

Men dette er ikke grunn god nok til å ha høy gjeld. For jo raskere du betaler ned forbruksgjelden din, desto lavere utgifter får du. Det vil med andre ord alltid lønne seg å betale ned gjeld raskere enn avtalt.

Leave a Comment