Lurer du på hvorfor du får avslag på søknaden om kredittkort og lån

Sist Oppdatert: 14.04.2018 – Skrevet av Reza Shojaei

Lurer du på hvorfor du får avslag på søknaden om kredittkort og lån?

0/10

Det kan være mange grunner til at du ikke får innvilget søknaden din om et kredittkort eller  et lån, selv om du kanskje selv mener at du innfrir alle kravene som står oppgitt.

Alle kredittgivere gjør en grundig helhetsvurdering av samtlige søkere, basert på opplysninger de henter inn fra kredittopplysningsbyråene og opplysningene du oppgir i søknaden. Deretter gir de deg en kredittscore, som er et tall mellom 1 og 100. Jo lavere kredittscoren din er, desto svakere står søknaden din.

Kredittopplysningsbyrået Bisnode, som er et av de største på markedet, foretar kredittsjekker i 18 europeiske land. De vanligste årsakene til avslag på søknad om kredittkort eller forbrukslån er betalingsanmerkninger, gjeld, billån og for lav inntekt. Er du for eksempel under en gjeldsordning eller ikke har en fast inntekt, får du automatisk avslag. Det samme gjelder hvis du ikke har en registrert boligadresse i Norge.

Nye retningslinjer fra 2017

Med de nye retningslinjene fra Finanstilsynet, som ble effektuert i oktober 2017, vil enda flere få avslag på søknadene sine enn tidligere. Grunnen til det er at myndighetene ønsker å begrense befolkningens forbruksgjeld, som er urovekkende høy i Norge. 

De nye retningslinjene sier blant annet at du ikke kan ha en samlet gjeld som er høyere enn fem ganger inntekten. Dette inkluderer all gjeld. Du kan heller ikke ta opp et forbrukslån med en nedbetalingstid som overstiger fem år. Unntaket er imidlertid hvis forbrukslånet skal brukes til å refinansiere annen gjeld og du hadde en lengre nedbetalingstid på det gamle lånet. Da kan du få tilsvarende nedbetalingstid også på det nye forbrukslånet.

Høy kredittscore gir bedre betingelser

Det er ikke bare lettere å få innvilget et kredittkort eller et forbrukslån med en høy kredittscore, men du vil også bli tilbudt bedre betingelser jo høyere kredittscore du har. Med andre ord blir renten på lånet lavere jo høyere kredittscoren din er.

Legg igjen et svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reza Shojaei

Reza Shojaei

Reza Shojaei jobber som redaktør for de to magasinene Fremtidens byggenæring og Samferdsel & Infrastruktur. Han er utdannet fra Universitetet i Oslo (UiO) og Høkskolen i Oslo og Akershus. Som grunnlegger av mediebedriften Value Publishing har han opparbeidet seg en solid kunnskap innen journalistikk og markedsføring. Reza er oppriktig opptatt av finans og suger til seg alt som skrives om emnet. Alle som kjenner Reza vet at han alltid jobber hardt og aldri gir seg før han er fornøyd med resultatet, også når det gjelder det å skrive tekster om emner som opptar ham. Lurer du på noe innen finans, er Reza den rette mannen å spørre.

Forbrukslån

Kredittkort