Home / Nyheter / Lønner det seg å betale i svenske eller norske kroner i Sverige?

Disclaimer: We may earn affiliate commissions if you decide to purchase through our link. Learn more.

Lønner det seg å betale i svenske eller norske kroner i Sverige? - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 14.04.2018 - Skrevet av Henrik Jørgensen

Lønner det seg å betale i svenske eller norske kroner i Sverige?

Stadig flere tar turen over svenskegrensen for å spare noen kroner på utvalgte varer. Grensehandelen har økt betraktelig etter at de norske myndighetene innførte sukkeravgiften fra januar 2018.

Nordmenn legger igjen enorme summer på den andre siden av grensen hvert år. Her snakker vi om godt over 15 milliarder kroner. Og det er kanskje ikke så rart ettersom prisene er lavere og utvalget bedre i Sverige enn i Norge. Prisene er imidlertid bare lavere på utvalgte produkter, som for eksempel tobakk og snus, vin, brus, bacon, kylling og sukkerholdige produkter.

Andre produkter kan fort være dyrere i Sverige enn i Norge, som for eksempel elektronikk. Det lønner seg derfor å sjekke prisene grundig på forhånd før du ukritisk fyller handlevognen på den andre siden av grensen. I alle fall hvis hensikten med handleturen er å spare penger.

Lokal valuta lønner seg alltid i utlandet

Du kan betale i norske kroner i de fleste dagligvarebutikker rett over grensen. Det kan kanskje virke som den enkleste løsningen, men det lønner seg faktisk å betale i svenske kroner. Du har sikkert fått spørsmålet om du vil betale i svenske eller norske når du skal betale med kort.

Hovedregelen er at det alltid vil lønne seg å betale i lokal valuta når du er i utlandet, også i Sverige. Grunnen til det er at vekslingskursen ofte er unødvendig høy hvis du velger å betale i norske kroner. Butikken kan nemlig selv velge hvilken vekslingskurs de ønsker å operere med, og flere utsalgssteder ser sitt snitt til å tjene litt ekstra, og det er det selvfølgelig kundene som må betale for.

Velger du å betale i lokal valuta når du er i utlandet, vil transaksjonen gå med den kursen kortet du betaler med har. Som oftest er dette den beste kursen og dermed fordelaktig for deg. Husk at valutapåslag kommer i tillegg når du betaler i fremmed valuta.

Relaterte Artikler

Norsk økonomi og koronakrisen

Norsk økonomi og koronakrisen

Publisert 10.09.2020 av Henrik Jørgensen

Ingen kunne i begynnelsen av året 2020 forutse at en virus, som første gang ble konstatert i Wuhan, Kina, i desember 2019, ville utløse en økonomisk krise i Norge, Europa, ja til og på verdensplan.
Vi…

Bør betalingsformidlingsforbudet håndheves strengere?

Bør betalingsformidlingsforbudet håndheves strengere?

Publisert 02.12.2018 av Henrik Jørgensen

Helt siden 2010, da lovforskriften om forbud mot betalingsformidling for pengespill som ikke har norsk tillatelse trådte i kraft, har det med jevne mellomrom blusset opp en debatt om nettopp betalings…

Gjør fotballturen til England enklere | Finanstopp

Gjør fotballturen til England enklere, billigere og bedre

Publisert 22.10.2018 av Henrik Jørgensen

Om du aldri har vært på en kamp i Premier League før, er det vanskelig å beskrive stemningen du vil oppleve med ord. Engelskmenn er glad i å synge og de er blant de mest trofaste supporterne i verden.…