Home / Guide / Hvordan bli kvitt gjelden?

Disclaimer: We may earn affiliate commissions if you decide to purchase through our link. Learn more.

Hvordan bli kvitt gjelden? - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 24.04.2018 - Skrevet av Henrik Jørgensen

Hvordan bli kvitt gjelden?

Gjeld kan få store konsekvenser for livet ditt på flere måter. En utgift på 300 kroner om dagen som du ikke har råd til, blir over 325 000 kroner i løpet av tre år.

Men gjelden din trenger ikke nødvendigvis vare evig. Det finnes muligheter til å komme deg ut av din økonomiske situasjon. Det aller viktigste er at du tar tak i det med en gang og iverksetter tiltak som kan bedre situasjonen på sikt.

Skaff den en fullstendig oversikt

Det første du bør gjøre på veien mot å bli gjeldfri er å sørge for å skaffe deg en fullstendig oversikt over din egen økonomi. Sett deg ned med alle regningene dine og sett opp en liste med følgende punkter:

  • Utbetalt inntakt hver måned
  • Faste utgifter
  • Månedsutgifter
  • Gjennomsnittlig forbruk
  • Mulige ekstrautgifter
  • Din totale gjeld

Hvis du ikke har satt opp et budsjett fra før, er dette en ypperlig anledning til å begynne med det. En budsjettmal finner du i nettbanken din, du kan også laste ned vår mal her på våre sider. Poenget med et budsjett er å finne ut hvor mange penger du har til overs hver måned etter at du har betalt alle utgiftene dine. Deretter må du fordele disse pengene mellom ulike poster, som for eksempel utgifter til mat, klær og fornøyelser.

Prioriteringer

Uansett hvordan du vrir og vender på det, må det nok beinharde prioriteringer til for at du skal klare målet ditt om å bli gjeldfri. Her gjelder det å kutte ut samtlige unødvendige utgifter, så det må nødvendigvis utelukke en del ting du pleier å bruke penger på. Hvis du røyker eller snuser, bør du forsøke å slutte med det. Det har jo i tillegg helsemessige gevinster. Du kan også spare mange penger på å drikke kaffen din hjemme, i stedet for å kjøpe den på vei til eller fra jobb.

Andre lure grep er å ukeshandle mat i stedet for å handle hver dag. Dette kan du spare mange penger på på sikt.

Men det er likevel de store utgiftene som trenger å kuttes hvis du virkelig vil bli gjeldfri, og det er da de virkelig betydningsfulle prioriteringene kommer inn i bildet. Er du for eksempel villig til å ofre den lenge planlagte ferieturen din, eller droppe å pusse opp badet for å bli raskere gjeldfri?

Sett deg realistiske mål

Hvis du for eksempel har en gjeld på 200 000 kroner som du ønsker å bli kvitt på fire år, må du klare å betale ned 4167 kroner i måneden. Hvis du heller setter deg som mål å betale ned gjelden på seks år, synker summen til 2778 kroner i måneden og kanskje noe lettere å håndtere.

Refinansier gjelden din

En annen mulighet du bør undersøke er om du kan refinansiere hele eller deler av gjelden din. Har du flere smålån, kredittkort eller handlekontoløsninger, kan det være mange penger å spare på å samle denne gjelden i et lån uten sikkerhet. Grunnen til det er at du i de aller fleste tilfeller vil få en lavere rente på et forbrukslån enn du har på kredittkort og for eksempel handlekontoløsninger, faktisk ofte hele 10% lavere. I tillegg unngår du unødvendig mange gebyrer ved å samle gjelden til ett lån. Dessuten blir økonomien din mer forutsigbar.

Du kan spare enda mer penger på å refinansiere med et sikret lån, om du for eksempel eier en bolig som ikke er fullt belånt. Ta kontakt med banken din for å undersøke hvilke muligheter du har.

Ta kontakt med kreditorene

En annen mulighet er å ta kontakt med alle du skylder penger for å undersøke muligheten for å få bedre betingelser på gjelden din. Renter endrer seg ehele tiden, og kanskje har mye skjedd siden den gang du tok opp lånet. Du kan også undersøke vilkår og betingelser hos andre banker eller finansinstitusjoner på forhånd, slik at du har et forhandlingskort.

Betal ned ekstra når du kan

Prioriter alltid å betale ned ekstra på gjelden din når du har mulighet til det. For eksempel når du får feriepenger, skattepenger eller andre bonuser. Selv om det selvfølgelig kan være fristende å bruke pengene på noe helt annet, vil det gjøre deg gjeldfri raskere.

Når du endelig er blitt gjeldfri, så sørg for å holde deg unna ny gjeld. Tenk tilbake på tiden da du jobbet for å nedbetale den forrige gjelden.

Relaterte Artikler

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Stadig flere blir utsatt for ID-tyveri, en kriminalitet som koster uheldige nordmenn millioner av kroner hvert år. I nyhetene ser vi hyppige innslag om ulike datainnbrudd, datatyverier og identitetsty…

Slik klager du til banken

Slik klager du til banken

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Som regel går banktjenestene knirkefritt nærmest av seg selv. Det aller meste går i tillegg automatisk i nettbanken. Men banker kan også gjøre feil, og det er fort gjort å føle seg liten og maktesløs…

Refinansiering av gjeld

Refinansiering av gjeld

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Du kan spare mange penger på refinansiering av gjeld. Når du refinansierer sletter du gjeld ved å ta opp ny gjeld med bedre vilkår og betingelser enn du hadde. Avhengig av hvor stor gjelden din er, ka…