Hva skjer hvis du bruker mer enn kredittrammen?

Sist Oppdatert: 14.04.2018 – Skrevet av Reza Shojaei

Hva skjer hvis du bruker mer enn kredittrammen?

0/10

Hvis du bruker mer enn kredittrammen din på et kredittkort, må du regne med å betale et overtrekksgebyr. Hvor stort dette gebyret er varierer fra kredittkort til kredittkort.

Som regel finner du størrelsen på overtrekksgebyret i prisoversikten til kredittkortet det gjelder. Alle kredittkort leveres med en forhåndsdefinert kredittramme. Hvor høy denne er avhenger av hvor mye banken har innvilget deg i kreditt. 

Kredittkort har stort sett en maks kredittramme fra 50 000 kroner til 150 000 kroner, men det finnes kort med både lavere og høyere kredittramme enn det. Det er også viktig å huske på at hvis du har fått et kredittkort med inntil 100 000 i kreditt, så er det ikke sikkert du har alt tilgjengelig med en gang. Noen banker øker grensen når de ser at du er en sikker betaler.

Kredittsjekken avgjør kredittrammen

Alle banker kredittsjekker samtlige søkere. Deretter vil de gjennomføre en egen kredittvurdering av deg basert på opplysninger du ga i søknaden og opplysninger de henter inn fra kredittopplysningsselskapene. Så vil banken gi deg en individuell kredittramme på ditt kredittkort. Hvis du for eksempel får innvilget en kredittramme på 50 000 kroner og overstiger denne, vil du få et overtrekksgebyr.

Størrelsen på overtrekksgebyret varierer fra bank til bank, men som regel ligger det like over 100 kroner. Hvor mye du må overskride kredittrammen din for å få dette gebyret varierer også fra bank til bank. Noen banker ser gjennom fingrene med små overtrekk, mens andre banker gir deg gebyr straks du passerer kredittrammen.

Overtrekksrente

Noen banker opererer også med overtrekksrente. Det vil si at de tar en høyere rente på det utestående beløpet. Et eksempel er DNB MasterCard som har en overtrekksrente på 1,5 %. Det vil alltid lønne seg å holde seg innenfor kredittrammen og betale innen forfall hver måned. Dette gjelder alle kredittkort på markedet.

Legg igjen et svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reza Shojaei

Reza Shojaei

Reza Shojaei jobber som redaktør for de to magasinene Fremtidens byggenæring og Samferdsel & Infrastruktur. Han er utdannet fra Universitetet i Oslo (UiO) og Høkskolen i Oslo og Akershus. Som grunnlegger av mediebedriften Value Publishing har han opparbeidet seg en solid kunnskap innen journalistikk og markedsføring. Reza er oppriktig opptatt av finans og suger til seg alt som skrives om emnet. Alle som kjenner Reza vet at han alltid jobber hardt og aldri gir seg før han er fornøyd med resultatet, også når det gjelder det å skrive tekster om emner som opptar ham. Lurer du på noe innen finans, er Reza den rette mannen å spørre.

Forbrukslån

Kredittkort