Hva innebærer de nye retningslinjene for forbrukslån? - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 25.08.2018 – Skrevet av Reza Shojaei

Hva innebærer de nye retningslinjene for forbrukslån?

/5

Etter en stadig økende bekymring for hvor mye nordmenn pådrar seg i forbruksgjeld, innførte Finanstilsynet høsten 2017 nye og strengere retningslinjer for det de kaller usikret kreditt – det vil si forbrukslån og kredittkort.

Først og fremst pålegger de nye retningslinjene banker og finansinstitusjoner å gjøre en strengere vurdering av alle som søker om forbrukslån og kredittkort. Målet med de nye retningslinjene er at flere skal unngå å havne i en økonomisk knipe.

Nedbetalingstid på maks fem år

Mens du tidligere kunne velge et forbrukslån med en nedbetalingstid på for eksempel 12 år for å betale så lite som mulig på lånet hver måned, kan du i følge de nye retningslinjene ikke få et forbrukslån med en nedbetalingstid lengre enn fem år. Men ingen regel uten unntak. Hvis du skal bruke lånet til å refinansiere gammel gjeld, kan du få den samme nedbetalingstiden som du har på det gamle lånet.

Du kan skylde maks fem ganger inntekten din

Du kan ikke lenger ha en total gjeld som overstiger bruttoinntekten din ganger fem. Din totale gjeld inkluderer forbrukslån, kredittkort, handlekontoløsninger, billån, studielån, billån og boliglån. Har du en slik gjeld, kan du likevel få et kredittkort så lenge kredittrammen er lavere enn 25 000 kroner. Finanstilsynet ønsker også å gjøre det vanskeligere for folk flest å ha mer enn ett kredittkort.

Du må klare en renteøkning på fem prosent

Retningslinjene fra Finanstilsynet pålegger også långivere og kredittkortselskaper å ta en eventuell renteøkning på fem prosent med i beregningene når de behandler søknaden din. Denne renteøkningen må du tåle uten at det går ut over betalingsevnen din.

Skulle du merke at du har for mye gjeld, og sliter med å få endene til å møtes hver måned, er det lureste du kan gjøre å undersøke mulighetene for refinansiering. Ved å refinansiere kredittkortgjeld og dyre smålån med et forbrukslån kan du spare betydelig summer hver måned, og dermed få mer å rutte med. Vilkår og betingelser på refinansieringslån kan du enkelt sammenligne på forbrukerportalen FinansTopp. Tjenesten er gratis å bruke.

Leave a Comment