Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente? - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 25.08.2018 – Skrevet av Reza Shojaei

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

/5

Det kan være fort gjort å gå seg vill i begrepsjungelen til banker og finansinstitusjoner når du er på jakt etter et lån. Noe av det første du bør lære deg er derfor forskjellen på nominell og effektiv rente.

Mange banker markedsfører lånene sine med nominell rente i stedet for effektiv rente. I tillegg opererer de ofte med en fra-rente, noe som vil si deres desidert laveste rentesats. Skal du bli tilbudt denne, må du imidlertid ha en god økonomi og absolutt alt på stell. Banker og finansinstitusjoner foretar en kredittvurdering av samtlige søkere, og rentesatsen de blir tilbudt er individuell fra søker til søker, og baseres på faktorer som fast inntekt, alder, og hvor mye annen gjeld du har fra før.

Det er den effektive renten du skal se etter

Den nominelle renten er kun renten på selve lånet, mens den effektive renten er renten på lånet inkludert alle gebyrer og omkostninger. Derfor er det den effektive renten du skal se etter når du er i markedet for et forbrukslån eller andre typer lån. Det er nemlig den effektive renten som forteller deg de reelle utgiftene på lånet.

Store renteforskjeller

Men selv på den effektive renten kan forskjellene være store fra bank til bank. Slå derfor aldri til på det første og beste lånetilbudet du kommer over. Det lureste du kan gjøre er å bruke en gratis sammenligningstjeneste for forbrukslån, som allerede har gjort jobben med å sammenligne vilkår og betingelser hos de ulike bankene og finansinstitusjonene for deg. Da kan du i ro og mak finne det lånet som passer best for deg og dine behov.

Du kan også søke om lån hos de ulike aktørene direkte fra portalen, og du får de samme vilkår og betingelser som du ville fått ved å henvende deg til hver bank direkte. Lånetilbudene du mottar er helt uforpliktende, da du ikke binder deg til noe som helst før du eventuelt velger å signere lånepapirene.

På forbrukerportalen FinansTopp finner du mye relevant informasjon om forbrukslån og kredittkort i Norge.

Leave a Comment