Home / Nyheter / Disse begrepene bør du kjenne før du tar et forbrukslån

Disclaimer: We may earn affiliate commissions if you decide to purchase through our link. Learn more.

Disse begrepene bør du kjenne før du tar et forbrukslån - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 24.08.2018 - Skrevet av Henrik Jørgensen

Disse begrepene bør du kjenne før du tar et forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, også kalt usikrede lån. Det vil si at banken eller finansinstitusjonen som innvilger lånet ikke krever noen form for sikkerhet for lånet. Dermed kan du også bruke pengene til akkurat det du vil.

Men før du søker om et forbrukslån, uansett grunn, kan det være lurt å gjøre seg kjent med de ulike begrepene i finansspråket, som for eksempel nominell- og effektiv rente, etableringsgebyr, kredittvurdering, kredittscore, medsøker og refinansiering.

Nominell- og effektiv rente

Det aller viktigste er å vite forskjellen mellom nominell- og effektiv rente. Banker og finansinstitusjoner bruker ofte den nominelle renten når de omtaler eller markedsfører sine forbrukslån. Det er mange aktører der ute og konkurransen om lånekundene er stor, noe som for deg egentlig er et pluss.

Den nominelle renten forteller deg renten på selve lånet, altså ikke inkludert gebyrer og andre omkostninger. Derfor vil den nominelle renten alltid være lavere enn den effektive renten, som inkluderer alle kostnader i forbindelse med lånet – altså de reelle utgiftene du kommer til å få.

Etableringsgebyr

Et etableringsgebyr er et engangsgebyr som långiver trekker fra lånebeløpet for å få følelsen av noe sikkerhet når det gjelder tilbakebetalingen. Det er flere gebyrer bankene og finansinstitusjonene opererer med, som for eksempel administrasjonsgebyr, fakturagebyr og termingebyr. Fellesnevneren er selvfølgelig at de vil ha så mye som mulig av alle lånekundene sine.

Kredittvurdering og kredittscore

En kredittvurdering er noe alle banker og finansinstitusjoner gjennomfører av samtlige søkere. Denne vurderingen baserer seg på opplysninger du oppgir i lånesøknaden og opplysninger de henter inn fra kredittopplysningsbyråene. De ser på faktorer som inntekt, alder, hvor mye annen gjeld du har fra før, og din generelle betalingsevne før de gir deg en kredittvurdering. De sjekker selvfølgelig også om du har en betalingsanmerkning registrert på navnet ditt. Har du det, vil du automatisk få avslag på lånesøknaden.

En kredittscore er en individuell måling av din kredittverdighet, og et begrep som brukes av kredittopplysningsbyråene. Din kredittscore er et tall mellom 0 og 100. Jo høyere tallet på din kredittsore er, jo bedre er det for deg.

Medsøker

Skal du søke om et forbrukslån av litt størrelse, for eksempel til å pusse opp badet eller kjøkkenet, øker sjansene dine til å få lån hvis du kan stille med en medsøker, for eksempel ektefelle eller samboer. En medsøker er solidarisk ansvarlig for gjelden sammen med deg som låntaker.

Refinansiering

Refinansiering er å ta opp et nytt lån for å betale ned ett eller flere gamle lån. Det er mange fordeler med refinansiering. Hvis du for eksempel skal betale ned kredittkortgjeld eller andre dyre smålån, som handlekontoløsninger og andre avbetalingsordninger, vil du alltid kunne få bedre vilkår og betingelser på et refinansieringslån. Ofte ligger den effektive rentesatsen mellom 10-15 prosent lavere på et forbrukslån enn den gjør på kredittkort og handlekontoløsninger. En annen fordel er at du får færre kreditorer å forholde deg til, og dermed færre gebyrer. Noe som for deg betyr penger spart.

Relaterte Artikler

Norsk økonomi og koronakrisen

Norsk økonomi og koronakrisen

Publisert 10.09.2020 av Henrik Jørgensen

Ingen kunne i begynnelsen av året 2020 forutse at en virus, som første gang ble konstatert i Wuhan, Kina, i desember 2019, ville utløse en økonomisk krise i Norge, Europa, ja til og på verdensplan.
Vi…

Bør betalingsformidlingsforbudet håndheves strengere?

Bør betalingsformidlingsforbudet håndheves strengere?

Publisert 02.12.2018 av Henrik Jørgensen

Helt siden 2010, da lovforskriften om forbud mot betalingsformidling for pengespill som ikke har norsk tillatelse trådte i kraft, har det med jevne mellomrom blusset opp en debatt om nettopp betalings…

Gjør fotballturen til England enklere | Finanstopp

Gjør fotballturen til England enklere, billigere og bedre

Publisert 22.10.2018 av Henrik Jørgensen

Om du aldri har vært på en kamp i Premier League før, er det vanskelig å beskrive stemningen du vil oppleve med ord. Engelskmenn er glad i å synge og de er blant de mest trofaste supporterne i verden.…