Home / Guide / Alt du bør vite om kredittkort

Disclaimer: We may earn affiliate commissions if you decide to purchase through our link. Learn more.

Alt du bør vite om kredittkort - Image | FinansTopp
Sist Oppdatert: 24.04.2018 - Skrevet av Henrik Jørgensen

Alt du bør vite om kredittkort

Her hjemme i Norge har kredittkortbransjen vokst enormt i løpet av bare de siste årene. Dette har resultert i mange kredittkortselskaper som sloss om å få deg som kunde. Derfor blir også fordelen dine stadig bedre.

Men det er viktig å huske på at kredittkort bare er en god idé hvis du klarer å betale ned gjelden din ved forfall. Uansvarlig bruk av kredittkort kan føre til store økonomiske problemer som det kan bli vanskelig å håndtere.

Klarer du derimot å bruke kredittkortet riktig, kan det være flere tusen kroner å spare i året. I tillegg er det anbefalt å bruke kredittkort i stedet for et bankkort tilknyttet din bankkonto når du handler på nettet. Grunnen til det er at du som forbruker står sterkere dersom nettbutikken skulle gå konkurs eller om du blir utsatt for en svindel.

Myter om kredittkort

Kredittkort er aldri lurt

Kredittkort har på mange måter fått et ufortjent dårlig rykte i Norge. Når sant skal sies er kredittkort aldri lurt hvis du ikke klarer å bruke det riktig. Men skal du for eksempel på ferie til utlandet, er det flere grunner til å bruke kredittkort i stedet for ditt vanlige bankkort. Grunnen til det er at for eksempel hoteller og leiebilselskaper ofte trekker et depositum fra kortet, som de tilbakebetaler senere. Bruker du kredittkort unngår du at dette beløpet blir trukket fra kontoen din. Du står også sterkere ved en eventuell svindel, da det er kredittkortselskapet som plikter å ordne opp.

Kredittkort er dyrere enn bankkort

Dette er feil. Et kredittkort blir bare dyrere enn et vanlig bankkort hvis du ikke betaler for deg. Kjøper du for eksempel noe i en butikk med ditt vanlige bankkort, trekkes summen direkte fra kontoen din. Betaler du med et kredittkort i stedet, låner du penger av deg selv. Betaler du beløpet ved forfall, koster det absolutt ingenting ekstra. De fleste kredittkort har en rentefri betalingsutsettelse på 45-50 dager. Det er først når du ikke betaler at rentene slår inn.

Alle kan få et kredittkort

Dette stemmer heller ikke. Når du søker om et kredittkort vil kredittkortselskapet foreta en kredittvurdering av deg, og behandler søknaden på lik linje med en lånesøknad. I Norge må du være myndig for å få et kredittkort, mens noen kredittkortselskaper opererer med en aldersgrense på 20 og 23 år. Du må også ha en fast inntekt for å få kredittkort.

Slik fungerer kredittkort

Et kredittkort er et bankkort med en innvilget kreditt. Det betyr at alt du handler på kortet er som et lån hos kredittkortselskapet. Når kredittkortregningen kommer hver måned, er dette lånet rentefritt så lenge du betaler hele beløpet du har brukt. Betaler du bare minimum av hva du må betale, begynner rentene å løpe på den resterende summen. Rentene på kredittkort er høye, og ofte over 25%.

Du kan betale med kredittkort de aller fleste steder som aksepterer bankkort i Norge. Du betaler på samme måte som med et bankkort ved å taste inn PIN-koden din. Hvis du har et kredittkort uten PIN-kode, holder det at du signerer for varekjøpet. Dette er mer vanlig i utlandet enn i Norge, hvor de aller fleste kredittkort er tilknyttet Visa, MasterCard eller BankAxept.

Nettbank

De aller fleste kredittkort har også nettbank, hvor du kan følge med på transaksjonene sine. I nettbanken kan du også betale regninger med kortet, og overføre penger fra kredittkortet til andre kontoer. Her kan du også finne PIN-koden din og sperre kortet om nødvendig.

Hvorfor ha kredittkort?

Den aller største fordelen ved å ha et kredittkort er at du får en rentefri betalingsutsettelse på opptil 50 dager, noe som gir deg en større fleksibilitet i hverdagen.  De fleste kredittkort gir deg også tilgang til ulike kundefordeler. Det kan være cashback ved kjøp av varer, rabatt på drivstoff eller andre goder. Mange kredittkort inkluderer også en gratis reiseforsikring, hvis du betaler minimum halvparten av reisens transportkostnader med kredittkortet.

Hvilket kredittkort er det beste?

Hvilket kredittkort som er det beste for deg, avhenger av hva du jar tenkt å bruke kredittkortet til. Skal du for eksempel bruke kredittkortet primært til reiser, vil det lønne seg å velge et kort som inkluderer reise- og avbestillingsforsikring. Skal du derimot bruke kredittkortet primært til å fylle drivstoff på bilen, vil det lønne seg å velge et kort som har gode rabatter på bensin og diesel.

Selvfølgelig lønner det seg også å undersøke rentenivået på kredittkortet. Selv om alle kredittkort har forholdsvis høy rente, kan det likevel være store forskjeller fra kredittkort til kredittkort.

Visa og MasterCard

Visa og MasterCard er uten tvil de to største kredittkortselskapene i verden med rundt 30 millioner brukersteder rundt om i verden. De aller fleste kredittkort i Norge er tilknyttet enten Visa eller MasterCard. Hvilket av de to selskapene kredittkortet ditt er tilknyttet ser du på logoen på kortet.

American Express

American Express, også kalt AmEx, er et amerikansk finansselskap med røtter helt tilbake til 1800-tallet. Kortet har alltid vært populært i Amerika, men har de siste tiårene også blitt svært populært i Europa. Det som skiller kredittkort fra American Express fra andre kredittkort, er at de ikke har en øvre grense. Du må imidlertid betale hele beløpet du har brukt hver måned. Alle som har enten American Express Classic, Gold Card eller Platinum får tilgang til gode medlemsfordeler via Membership Rewards.

Diners Club

Diners Club var det første selvstendige kredittkortselskapet i verden da det ble grunnlagt i 1950. Den dag i dag tilbys kortholderne tilgang til et verdensomspennende nettverk av restauranter, hoteller og flyselskaper. Som med American Express har heller ikke Diners Club noe øvre kredittgrense. Du får rabatter på restauranter og hoteller når du bruker Diners Club.

Kredittkort for studenter

Det finnes også kredittkort som er rettet mot studenter og unge. Disse kredittkortene har en lavere kredittgrense enn de ordinære kredittkortene rettet mot en eldre og mer etablert kundegruppe.

Dette kan være en fin måte å lære seg hvordan kredittkort fungerer på, slik at de kan bli fornuftige kredittkortbrukere når de blir mer voksne.

Krav til inntekt

Det er forholdsvis stor variasjon mellom kravene til inntekt ved søknad om kredittkort. Som regel krever kredittkortselskapet at du har en inntekt på minimum 50 000 kroner for å få et kredittkort med en kredittramme på 100 000. 

Etterhvert som kredittkorttilbyderen ser at du klarer å betale kredittkortregningene dine er det vanlig at kredittrammen økes. 

Kredittkort har høy rente fordi banken tar en høy risiko ved å innvilge deg kreditt. Ikke søk om kredittkort hvis du vet at du vil få problemer med å betale ned gjelden. Det er til syvende og sist kun deg det går ut over.

Refinansiering av kredittkort

Hvis du sliter med å betale kredittkortgjelden din og kun betaler det du må i renter hver måned, kan det lønne seg å refinansiere kredittkortgjelden med et forbrukslån. Du vil da få en lavere rente, og ikke minst bli tvunget til å betale ned gjelden hver måned. Dette vil spesielt være gunstig hvis du har flere kredittkort. Ved å samle gjelden i ett lån, vil du få lavere månedlige utgifter og en mer forutsigbar økonomi.

Det lønner seg å bruke en anbudsside når du leter etter et forbrukslån. Det er gratis og kan spare deg for mye tid i jakten på det gunstigste forbrukslånet.

Kredittkort med inkasso

Samtlige kredittkortselskaper i Norge foretar en kredittsjekk og en kredittvurdering av alle søkere. Dersom du har betalingsanmerkninger eller en inkassosak gående, vil du få avslag på søknaden din om kredittkort. Du må derfor rydde opp i inkassosaker og betalingsanmerkninger før du kan få et kredittkort.

Bruk kredittkort i utlandet

Det er mange fordeler ved å bruke kredittkort framfor ditt vanlige bankkort i utlandet. En av dem er betalingsutsettelsen du får når du bruker kredittkort. På den måten kan du se over alle utgifter og at alt stemmer før du betaler. Er det noe som ikke stemmer, vil kredittkortselskapet hjelpe deg med å ordne opp.

Når du bruker kredittkort i utlandet er du dermed sikret mot svindel og for eksempel ID-tyveri. I tillegg får du med de aller fleste kredittkort en gratis reise- og avbestillingsforsikring inkludert så lenge du betaler for minimum halvparten av reisens transportkostnader med kredittkortet. 

Skal du reise til USA, noe som blir stadig mer populært blant nordmenn, bør du sjekke at kredittkortet ditt har en tilknytning til enten Visa eller MasterCard. American Expresss fungerer selvfølgelig også bra. USA har et forholdsvis utdatert betalingssystem, for eksempel bruker de fortsatt sjekker som betalingsmetode. Men du kan bruke kredittkort tilknyttet Visa eller MasterCard de aller fleste steder i USA.

Ulike bonusprogrammer

Som tidligere nevnt bør du vite hva du primært skal bruke kredittkortet ditt til før du søker om et kredittkort. De aller fleste kredittkort har egne bonusprogrammer som gir kortholderne ulike tilbud og rabatter. Det kan være cashback ved kjøp av varer eller tjenester, rabatter på alt fra hotellrom, leiebil, til drivstoff og andre goder.

Cashback gir deg penger tilbake i stedet for bonuspoeng som du må bruke til spesifikke formål, som for eksempel flybilletter. Eksempler på kredittkort som gir deg cashback er re:member sitt MasterCard, Ikano Bank sitt Visa kort og Komplett Bank sitt MasterCard. Det mest omfattende cashback-programmet er det imidlertid Santander som kan tilby med kredittkortene Gebyrfri Visa, Flexi Visa og Santander Red. De kaller det kickback, og du får for eksempel 6% av varekjøpet tilbake når du handler på Zalando. Kickback har 160 ulike nettbutikker inkludert i programmet.

Kredittkortet til Bank Norwegian gir deg CashPoints når du bruker kortet, som du kan bruke til å kjøpe flybilletter hos Norwegian. Dette kortet vil dermed lønne seg hvis du flyr ofte. Du kan også få kredittkort hos SAS EuroBonus, som gir deg en rekke fordeler i tillegg til rabatt på flyreiser.

re:member sitt MasterCard gir deg opptil 25% rabatt i over 200 nettbutikker, og for eksempel 4% rabatt på Apple Store.

Du finner også kredittkort med Trumf-bonus, som vil lønne seg å bruke hvis du bruker kredittkortet i dagligvarebutikker.

Du må med andre ord bestemme deg for hvor du kommer til å bruke kredittkortet ditt mest, før du kan finne ut hvilket kredittkort som er best for deg og ditt behov.

Relaterte Artikler

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Slik sikrer du deg best mot ID-tyveri

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Stadig flere blir utsatt for ID-tyveri, en kriminalitet som koster uheldige nordmenn millioner av kroner hvert år. I nyhetene ser vi hyppige innslag om ulike datainnbrudd, datatyverier og identitetsty…

Slik klager du til banken

Slik klager du til banken

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Som regel går banktjenestene knirkefritt nærmest av seg selv. Det aller meste går i tillegg automatisk i nettbanken. Men banker kan også gjøre feil, og det er fort gjort å føle seg liten og maktesløs…

Refinansiering av gjeld

Refinansiering av gjeld

Publisert 24.04.2018 av Henrik Jørgensen

Du kan spare mange penger på refinansiering av gjeld. Når du refinansierer sletter du gjeld ved å ta opp ny gjeld med bedre vilkår og betingelser enn du hadde. Avhengig av hvor stor gjelden din er, ka…